World of Warships е с вкус на морска вода и мирис на барут


World of Warships е новия военноморски екшън на Wargaming. Тази MMO игра се включва във вселената на белоруската компания, притежаваща Световете на танковете и военните самолети (World of Tanks и World of Warplanes). В света на военните кораби ще се насладите на морски сражения, ще усетите соления вкус на океана и мириса на барут.

World of Warships действително съчетава екшън, стратегическо мислене, тактически действия и историческа достоверност на моделите кораби. 


Оптимизация

Ако сте играли в другите игри на Wargaming, сигурно знаете, че общо взето е необходим по-добър компютър и компоненти, за да се движи играта добре. Тук дори на високи стойности на настройките на графиката и ефектите няма лагове или пък фрийзове. Разработчиците са се погрижили и за играчите с по-стари и по-слаби компютри. Всеки може да се порадва на комфортна игра дори и с някое по-старо лаптопче.


Графика


Какво може да направи океана да изглежда истински? Вълни, морска пяна, да видиш как вълнорезът на кораба ти разтваря водите, проправяйки път през океанската шир към врага. Когато вдигнеш поглед нагоре да видиш небето, обагрено в различните краски на изгрева или залеза, да се порадваш на белите пухкави облаци над себе си, пред да се взриви първия снаряд и да те извади от унеса. Да разгледаш близките брегове, в чиито скали бие прибоя, разпръсквайки милиони капчици, превръщайки ги в снежнобяла пяна. Може би като истински военно-морски моряк те интересува да видиш детайлно корабите (своя, на твоята армада и да различиш идеално врага)? Макар и на този ранен етап на играта, графиката определено дава възможност да се насладиш на всичко това, придружено с подходящото озвучаване. 

Историческата достоверност на морските съдове изобщо не се нуждаят от коментар. Разработчиците отделиха повече от достатъчно време, обикаляйки по военно-морски бази и музеи, изучавайки стотици модели на реално съществували военни кораби, разглеждайки чертежите им и внедрявайки ги в играта. 



Даже при малко търпение, ще можем да воюваме на борда на легендарния крайцер "Аврора".



Юнги, в бой!


Белите пухкави облачета, спокойните вълни и тишината, прекъсвана от време на време от глъч на чайки, са нещо прекрасно, но когато си на плажа. В World of Warships мирише на гориво, оръжейни и моторни масла, носи се шум на двигатели и се разнасят команди. Време е за битка! Време е да замирише на барут и да се разнесе тътена на оръдейните батареи, да просвистят снарядите и да се разнесат гърмежите от взривилите се снаряди.
Всеки юнга мечтае да стане адмирал. Пътят до високия пост е дълг, а първата крачка е да изучиш корабите и тяхното въоръжение. 



Крайцери


Крайцерите или още познати като кръстосвачи са едни от най-универсалните съдове в World of Warships. Те са маневрени и бързи за своите размери. Крайцерът е полезен както сам за себе си, така и за флотилията. Той може да прогони авиацията на противника, да прехване вражеския есминец, да маневрира зигзагобразно, за да избегне попаденията на линейните кораби, а в ответ да ги обсипе със залпове фугасни снаряди. Японските крайцери даже носят и две торпеда, които можете да пуснете в близък бой, нанасяйки сериозни поражения на противника.



Линейни кораби


Стоманени чудовища. Понастоящем те са музейни експонати. Те не са елегантни, не са стремителни като кръстосвачите и есминците - една огромна мощ. Вече могат да се видят на дъното на океана, в музеите, на страниците на книгите или във ...видеоигрите. Сега е шансът да се почувствате капитан на подобен род кораб.

Плюсовете му са висока степен на защита, живучест и мощно въоръжение. Истински танк в окена: добре издържа на залповете на противника, превръщайки го с ответните си удари в скрап или по-скоро в подводен паметник. 

Големината му обаче го прави и удобна мишена. От друга страна може да поразява противника от голямо разстояние. Макар и добре защитен, той все пак не е непотопяем. Даже и крайцер може да потопи този мастодонт. Просто трябва да попадне от по-малка дистанция в района на артилерийските погреби и край. Габаритите му го правят и по-слабо маневрен, а и капитанът му трябва да се съобразява и с инерцията, която набира, за да избере правилния момент за смяна на посоката. 

Най-добрата тактика е да поведете линейния кораб заедно с останалата част от вашата флотилия, обсипвайки с далечен огън противниците и да държите дълго на вражеската стрелба, разчитайки на броните си. Освен това зенитните оръдия ще водят бой против самолетите, пуснати от самолетоносачите на противниковия флот. 



Есминци


Есминците или ескадрените миноносци в World of Warships, както и в реалния живот, представляват бърз и динамичен клас кораби. Същевременно са слабо защитени и с малка живучест. Затова трябва да вземате бързи и правилни решения, преди да са успели да ви пратят на дъното. Този клас се отличава с малка водоизместимост, висока скорост, слаба бронираност и усилено торпедно и минно въоръжение. 

Какво да правите зад руля на този кораб? 

Той притежава възможността да пуска димни завеси, което го прави отличен партньор за останалите кораби във флотилията. Торпедни атаки от средна дистанция (далекобойността на торпедата е приблизително 20 км). Може, но страда точността. Торпедата са особено ефективни в близък бой, но есминецът в близък бой е като чуплива чаша. Затова, като че ли най-добрата тактика е, наистина да бъдете добро прикритие за своите. Не забравяйте оръдията си. Макар и слаби, те все пак могат да отбият атаката на вражеските самолети, докато вас ви прикриват линейните кораби. Не е лошо да пускате торпедата си в тесните проливи, принуждавайки врага да побърза да се изтегли, което може да му изиграе лоша шега и да го изхвърли на брега, където да се превърне в лесна мишена.



Самолетоносачи


Самолетоносачите са най-огромните и опасни, но същевременно и слабо бронирани цели. Няколко попадения по палубата или в хангара ще попречи на самолетите да излетят. Затова юнги, запомнете! Не тръгвайте напред! Трябва да маневрирате някъде зад бойната линия, прикривайки се зад димните завеси на ескадрените миноносци, островите и собствените ви изтребители. 

Като начало юнги, това ви стига. Много повече подробности за всеки клас, тактика и въоръжение може да прочетете на сайта на играта, където има тонове полезна информация. Изберете си клас и специализирайте в него!



Снаряди


Един от най-често задаваните въпроси в чата беше: Кои снаряди са по-добри? Бронебойните или фугасните? Веднага се получават два нееднозначни отговора. Един крещи: Бронебойни! Другият: фугасни.

Какво ни съветват специалистите:

За стрелба по противник от своя клас по правило трябва да се използват AP(Armor Penetration), т. е. бронебоен боеприпас. Ако стабилно нанасяте малки поражения на кораб от по-старши или по-младши клас, превключете на фугасни. Всеки кораб има слабо бронирани места, където да нанесете стабилни поражения с фугасите.



Излезли сте в бой с крайцера, който не е с най-силното артилерийско въоръжение. Бронебойните снаряди няма да ви помогнат срещу линейния кораб - мастодонт. Обсипете го с фугаси. Есминците пък са слабо бронирани, така че направо ги обстреляйте с фугасните. Насреща ви обаче е крайцер - преминаваме на бронебойни. 

Защо така?

Корабните снаряди работят по друг начин. Принципът е различен от този в World of Tanks. В World of Warships пробиването на бронята не винаги ви гарантира сериозни повреди. Тежките поражения се постигат, когато снарядът се взриви във вътрешността на вражеския кораб. Бронебойният снаряд от голям калибър може даже да пробие обшивката и да премине през нея, отлитайки от другата страна без да нанесе сериозни вреди. Затова и слабо бронираните цели трябва да се обстрелват с фугасни снаряди. 



Стрелба


Начинът на стрелба и прицелване са много важни компоненти за победата. Мощни, едновременни залпове от всички батареи - няма много голям ефект. Най-вероятно въобще няма да уцелите. Снарядите ви тъпо ще цопнат във водата. Не забравяйте, че ви трябва време и за презареждане на оръдията. 



Морските битки се водят на дистанция от няколко десетки километри. Трябва да вземете предвид скоростта и посоката на вражеския кораб и задължително да дадете, т.нар. предварение или друго яче казано, да се прицелите пред него, така че изстрелът ви да попадне там, където ще бъде кораба след като долети до него снаряда ви след няколко секунди. Ако успеете да постигнете точна и стабилна стрелба, а и вашият противник не предприеме допълнителни маневри, за да ви затрудни, то тогава го обстреляйте мощно с всички оръдия.
За да не ви се случи това на вас - маневрирайте постоянно. Спрете ли на място ви чака сигурна гибел на морското дъно. Маневреност, точна стрелба и работа в екип са ключът към победата. Последният компонент е може би най-важен. 

Вземете на прицел вражески линеен кораб заедно с другарите от флотилията си и го обсипете едновременно със снаряди, имате голям шанс да го приключите бързо. През това време вашият есминец ще ви прикрива с димна завеса и ще прогонва вражеската авиация, а може и да ви помогне с някое точно попадение с торпедата си.

Дерзайте юнги, учете се и воювайте мъдро!
Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Публикуване на коментар