Танкове и MMO игри

 

Танковете - мощно оръжие във всяка една война и ключов елемент във всяка една армия. Те обаче се оказаха и такъв ключов елемент за успеха на някои MMO игри. Милиони играчи са запленени от танковите битки във виртуалните светове. 


Worlds of Tanks


Worlds of Tanks е най-популярната и успешна игра в този жанр. Фенове на играта са не само студенти и ученици, но бизнесмени, политици и дори короновани особи. Това твърдят от Wargaming, разработчици на това супер успешно MMO, заработило на своите собственици 218 млн. евро през 2012 г. Как започва всичко това, разказват от MMORPG News, цитирайки Wargaming.

През 1995 г. двама студенти геймъри се заемат да създадат любителски игрален проект. Тази стратегическа игра така и не е стигнала до широката публика, но това била първата крачка в развитието на Wargaming от малка студия до световна компания, работеща за десетки милиони играчи. През 2006 г. разработчиците започнала работа над онлайн проект в жанра фентъзи. Те обаче осъзнали, че играта ще е една от многото в този жанр. Поради това докато работели над създаването на поредния виртуален свят, пълен с елфове и гноми, момчетата мислели над въпроса за създаването на уникална онлайн игра, която да е посветена на военната техника от времето на Втората Световна Война. Те се колебаели за вида на техниката, но в края на краищата се спрели над танкове, тъй като вече имали готови бойни машини от предишни игри на компанията - "Операция Багратион" и "Order of War".

Новият проект получил работното название "Танкодром". Първите танкове в играта били бойни машини от СССР и Германия, а първите карти  — "Прохоровка" и "Карелия". Последната разработчиците на шета нарекли "Шабаны" - по аналогия с един от отдалечените квартали на белоруската столица Минск. Своето сегашно име играта получила преди провеждането на КРИ-2009 г. ( Конференция на разработчиците на игри, провеждана в Москва). 


юбилей

Името World of Tanks момчетата избрали, за да подчертаят, че в играта им присъства техника от различни държави, но и проектът е насочен към играчи от целия свят. Те предполагали, че World of Tanks ще стане продукт изключително за любители на историята и танковата техника. 

Никой не предполагал, че танковите битки ще станат любими на десетки милиони играчи, че на бойното поле ще излязат хора, които до този момент въобще не са обичали и играли онлайн игри. След официалния релийз, състоял се на 12 август 2010 г., броят на играчите главоломно се увеличил. През януари 2011 г. в World of Tanks  се регистрирал милионния играч. 

На 23 януари в Книгата за рекордите Гинес бил регистриран рекорд, свързан с играта - на игралния сървър едновремено имало 91 311 души. В настоящия момент в World of Tanks има регистрирани около 50 милиона играчи.


Ground War: Tanks


Ground War: Tanks е много подобна на World of Tanks. В Русия се издава от Mail.Ru, може би защото голямата руска компания иска да има в портфолиото си и танкова игра, освен безспорните хитове като ArcheAge, Perfect World, Cross Fire и т.н.

Тази танкова MMO е  изключително удобна за игра - отваряш я в браузера и започваш. Графиката е триизмерна, танковете се движат нормално без да има насичане на картината. Веднага след регистрацията на сайта и входа, ще ви бъде предложено да си свалите плъгина Unity Web Player. След инсталирането му може да започнете и играта. Възможно е да получите съобщение за грешка, свързано с Unity. Изчистете кеша и бисквитките на браузъра и опитайте отново.


Съдебен спор

Компанията Wargaming.net, създател на мегапопулярната World of Tanks, обвини създателите на Ground War: Tanks - Project Tanks - в плагиатство. Те смятат, че има копиране на интелектуална собственост, поради което подали съдебен иск в Окръжния съд на щата Илинойс чрез адвокатската кантора Banner & Witcoff, Ltd.

Представителите на Wargaming твърдят, че в Ground War: Tanks разработчиците са откраднали не само игралния процес, но и елементи от интерфейса, конкретни модели танкове, но с исторически неточности. 

Техниката, която е била измислена на основата на прототипове ( например JagdPanzer E100) също е била прекопирана в новата игра заедно с патентованата технология за избор на противника. Разработчиците на Ground War: Tanks от китайските компании Changyou и Beijing Gamease Age Digital Technology Co. побързаха да отговорят на иска със заявление на своя официален сайт, обвинявайки Wargaming.net в саботаж на проекта им, а също така и за закриването на фейсбук страницата им с помощта на "връзки". По техни думи те са в шок от поведението на корпорацията Wargaming.


War Thunder


Gaijin Entertainment обявиха преди време, че в играта, представляваща авиосимултор, ще се появят танкове. Танкове в авиосимулатор? А защо не? Играта се появи през 2011 г. и веднага набра над 1 млн. играчи. В същото време Wargaming анонсираха своята World of Warplanes. По това време Gaijin Entertainment мислеха за своята игра заглавието - World of Planes, но го смениха на настоящето.



Gaijin Entertainment решиха да обединят World of Tanks и самолетните битки в една единствена игра, където двата вида боеве ще се водят на една карта. Хитър ход, който има за цел да привлече танкистите от Wargaming. Дали ще се получи да откраднеш милиони играчи? Надали. Колкото и малко да успеят да привлекат при себе си - това вече ще е огромен успех. Защото, като че ли повече играчи обичат танковете, отколкото самолетите.

В War Thunder ще има разлика и от World of Tanks, както самият авиосимулатор се отличава от World of Warplanes. Танкът (както и самолетите) няма да има скала, отчитаща здравето му. Той ще се счита за унищожен, когато модулите му откажат, вследствие на вражеската атака. Така играта е доста по-реалистична от конкурента си.

Битките също обещават да са вълнуващи. Можете да воювате на самолет и да унищожавате танковете на противника си или да защитавате своята танкова дивизия, воювайки във въздуха с противниковите самолети. Можете и да седнете в танка си и да завземате противниковата територия, надявайки се, че приятелите ви във въздуха ще ви защитят.


World of Tanks Blitz


World of Tanks Blitz е мобилната версия на World of Tanks. Тя бе обявена на конференцията GDC 2013. За продуцентите на играта мобилната версия на WoT е съсвсем отделен проект, към който те подхождат съвсем сериозно. Общото между двете игри е акаунта. Ако сте се регистрирали веднъж в World of Tanks няма да ви е нужна повторна за мобилната версия Blitz. Разработчиците обещават играта да "върви" и на по-слаби апарати - тя ще е достъпна и на iPad 2, iPad Mini и iPhone 4, както и Android. 


Tanki Online


Още едно танково MMO, което може да се играе направо в браузера. Тя няма претенции за историческа достоверност на моделите си, но пък предлага танков екшън и забавление за играчите си на карти, на които има бонуси и укрития.


Tank Domination

Още една мобилна игра, подходяща за платформите iOS, Android. Тук събитията се развиват в 2023 г. На играчите им предстои да станат наемници на служба в една от трите корпорации, сражаващи се за ресурси. 

Share on Google Plus

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара:

Публикуване на коментар